RO / ENG

Nona Serbanescu

despre

Nona Serbanescu este un artist cu parcurs atipic si o arie vasta de preocupari în zona vizuala. Cariera sa artistica se împleteste în mod natural cu cea a managerului cultural, de-a lungul întregii activitati de peste 12 ani, existând multiple atingeri între cele doua abordari aparent incompatibile. Cu o educatie solida în domeniul artelor vizuale, si-a definitivat studiile la Universitatea de Arte Bucuresti, sectia pictura si a urmat un master în management si comunicare la SNSPA. Înca din studentie porneste proiecte culturale ambitioase care îi deschid apetitul pentru specializare în marketing artistic.

 

Cele mai recente proiecte artistice sunt ”Rom-anian Dream”, expozitie personala video si instalatie la Dianei 4 în mai 2014; ”Urme de bebelus // Scrisori pentru Indira”, expozitie personala video si pictura la ART HUB în aprilie 2013; ”Wicked”, expozitie de grup într-un spatiu alternativ: pictura, sound&light design.  

 

În intervalul 2011 - 2013 a gestionat doua spatii pentru arta independenta: Independent84 si ART HUB, ambele cu o activitate intensa pe scena culturala bucuresteana. În 2010 initiaza Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane, organizatie pe care o conduce si în prezent si prin intermediul careia s-au derulat multiple proiecte de anvergura în spatiul cultural românesc. Dintre acestea cele mai relevante sunt: Bucharest Art Week - proiect international cu recurenta anuala; GrowArt - programul de promovare, vânzare si educatie în management cultural-artistic cu componentele sale de licitatie, seminarii si tabere de creatie sau Visual Support - programul ce a facilitat organizarea unui numar mare de expozitii ale unor tineri artisti. În perioada 2005 - 2007 a activat ca project manager în cadrul Fundatiei Culturale Alchira iar în 2005 a initiat si derulat un amplu proiect de terapie prin arta la Centrul pentru Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gura Ocnitei. 

 

Experienta Nonei Serbanescu este relevanta si în zona curatoriatului, în ultimii ani îngrijind un numar considerabil de expozitii personale si de grup. Ca si curator preferinta clara este pentru experiment ?i abordarile inovatoare, neconventionale - în special în sfera artei figurative sau a artei cu o componenta conceptuala subordonata dimensiunii vizuale a obiectului artistic. Printre artistii cu care a lucrat în diverse proiecte expozitionale amintim: Otilia Cadar, Adela Edu, Paul Hitter, Adrian Iurco, Elena Scutaru, Marcel Scutaru, Vasile Muresan Murivale, Magdalena Pelmus, Bogdan Pelmus, Mircea Roman, Valentin Soare si altii. 

 

În prezent, pe langa activitatea artistica, Nona Serbanescu ofera servicii de consultanta în achizita de arta; organizare de evenimente artistice precum expozitii, arta in spatiul public, spectacole, evenimente pluridisciplinare; curatoriat; PR si comunicare în domeniul cultural-artistic atât pentru artisti cat si pentru organizatii si companii si nu in ultimul rand consultanta in cariera pentru tineri artisti - inclusiv pregatire pentru intrarea la universitatea de arta. 

 

>> <<